Το οικιστικό σύνολο «ΚΕΛΙΑ» βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Εξώμβουργου της νήσου Τήνου, ακριβώς πάνω από την παραλία των Κιονίων, ανάμεσα σε ειρηνικά γλυπτά χρηστικής γης, παλαιά αλώνια και αυλές, σε ικανό υψόμετρο ώστε να προσφέρει ανεμπόδιστη θέα προς τις Κυκλάδες. Ο οικισμός αποτελείται από είκοσι κατοικίες, δεκαεπτά από τις οποίες προς πώληση, με διαφορετικό σχεδιασμό, μέγεθος και εμβαδό περιβάλλοντος χώρου, μέχρι πανω από δύο στρέμματα, και είναι δομημένος κατά τρόπον ώστε να συνδυάζει άριστα την ιδιωτικότητα με την αίσθηση κοινωνικότητας. Εντός του οικισμού βρίσκεται ένα μικρό ιδιωτικό ταβερνείο, ένα εκκλησάκι με το πανηγυρόσπιτο και τις κατάλληλες αυλές και κουζίνες για γιορτές και τέσσερις ενοικιαζόμενοι ξενώνες για τους συγγενείς και φίλους των ιδιοκτητών αποκλειστικά.
Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε την δυνατότητα μιας γαλήνιας και απολαυστικής απόδρασης από την πόλη και την σύγχρονη καθημερινότητα. Τον ναό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης συναντά κανείς κάνοντας έναν περίπατο κάτω στην παραλία. Πρώτιστη μέριμνα μας ήταν να παρέχουμε κατοικίες σύγχρονων ανέσεων με παραδοσιακούς τρόπους δομήσεως και αισθητικής, πλήρως εναρμονισμένες με το περιβάλλον. Η θέα των αντικρινών νησιών, όπως η Μύκονος και οι Δήλες, η Πάρος και η Νάξος, η Σύρος απέναντι, η Γυάρος, η Σίφνος και η Τζια στο βάθος κι άλλα, είναι ιδανική τις μέρες με καθαρό ορίζοντα. Η μοναδικότητα των αρχιτεκτονικών λεπτομερειών των κατοικιών σε συνδυασμό με την σαγηνευτική ομορφιά του νησιού αιχμαλωτίζουν ιδανικές εικόνες....
Η Τήνος βρίσκεται εξήντα ναυτικά μίλια από την Ραφήνα και τα «Κελιά» σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από το λιμάνι της Τήνου. Από τον Μάρτιο μέχρι και τον Οκτώβρη που τα πλοία χρειάζονται λιγότερο από δύο ώρες για την προσέγγιση τους στην Τήνο, μπορεί κανείς να πει πως τα «Κελιά» απέχουν μόλις δυόμιση ώρες από το κέντρο της Αθήνας. Το αεροδρόμιο της Μυκόνου απέχει σαράντα λεπτά συνολικά από τα «Κελιά», χρησιμοποιώντας το πλοίο της γραμμής όλο τον χρόνο.
Το νησί είναι άμεσα συνδεδεμένο με την εκκλησία, τον πολιτισμό και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και έχει έλλειψη αεροδρόμιου. Αυτά είναι τα στοιχεία που έχουν αφήσει την Τήνο ανέπαφη στον χρόνο και στις επιπτώσεις της τουριστικής ανάπτυξης. Οι επισκέπτες χαίρουν τα παραδοσιακά και μοναδικά χωριά της, τα νοστιμότατα εδέσματα και την τοπική φιλοξενία, ενδιαφέροντα φεστιβάλ και εκθέσεις Τηνίων και άλλων Ελλήνων καλλιτεχνών, αρχαιολογικούς χώρους και πανέμορφες παραλίες. Οι υπόλοιπες Κυκλάδες βρίσκονται πλησίον και προσφέρονται για ημερήσιες εκδρομές. Η Τήνος έχει πενήντα χωριά, χίλια πεντακόσια ξωκλήσια, εννιακόσιους ανεμόμυλους, επτακόσιους περιστερώνες και δεκαοκτώ μουσεία.
Το οικιστικό σύνολο είναι ένα έργο πετρόκτιστων κατοικιών που εντάσσονται ήπια στο τοπίο, δίχως ξένους όγκους να προκαλούν. Πετρόκτιστες αυλές προβάλλονται ανάμεσα σε παλιά ντουβάρια και νέες ξηρολιθιές, αφυπνίζουν ανθρώπινες κλίμακες και μέτρο και αναδεικνύουν χώρο για αισθήσεις, για αρμονία και ηρεμία.
Οι κατοικίες είναι κτισμένες με φέρουσα τοιχοποιία από λιθοδομή πάχους εξήντα εκατοστών του μέτρου και στην ανοδομή της προκύπτουν και φτιάχνονται θυρίδες, ιδιόμορφα περβάζια, εντυπωσιακά τζάκια, μεγάλα πρέκια και άλλες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες. Τα ανοίγματα έχουν τέτοιο βάθος που εξαφανίζουν σχεδόν τα ανοικτά παραθυρόφυλλα από τον χώρο, εντυπωσιάζουν αισθητικά με την εισροή φωτός από την ελεύθερα σουβατισμένη κόχη τους και τα περβάζια τους μπορούν να αποτελέσουν ιδιαιτέρως χρηστικά μέρη, όπως παγκάδες ή ακόμη και γραφεία με θέα.
Οι παλιοί το ονόμαζαν «γκντούντο», από τα ενετικά χρόνια. Αυτός είναι ο χώρος που ξεχωρίζει τις κατοικίες από την γη, συνήθως στο πίσω μέρος τους ή περιμετρικά της κατοικίας όταν πρόκειται για τα κατώγια. Κατασκευάζεται έτσι ένα είδος καναλιού, δύο ή τρία μέτρα πλατύ, το οποίο κρατά την υγρασία μακριά, αερίζεται ελεύθερα και καθιστά τις βιοκλιματικές συνθήκες της κατοικίας ιδανικές. Επίσης, εκτός από τον φυσικό δροσισμό στο εσωτερικό της κατοικίας κατά τους θερινούς μήνες, είναι χώροι που προσφέρονται για αποθηκευτική χρήση ή άλλες εγκαταστάσεις.
Σε ένα τοπίο με επικλινές έδαφος τα δώματα όποιων κτισμάτων είναι εμφανή. Έτσι τα δώματα των κατοικιών, ενώ είναι συλλέκτες όμβριων υδάτων μετά από άριστη υγρομόνωση, φέρουν ως τελική επιφάνεια φυσικό έγχρωμο βότσαλο και από πάνω στρώση χώματος που χρωματίζεται ακολουθώντας το περιβάλλον και τις εποχές. Συνεπώς, όχι μόνο το αισθητικό αποτέλεσμα είναι εναρμονισμένο με το τοπίο αλλά και τα επίπεδα θερμομόνωσης υψηλά.
Κάθε κατοικία έχει ξεχωριστή δεξαμενή νερού μεγάλης χωρητικότητας. Αυτές πληρούνται από τις κεντρικές δεξαμενές του έργου και από τα δώματα- συλλέκτες. Οι κεντρικές δεξαμενές γεμίζουν από την γεώτρηση και βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο του έργου έτσι ώστε ακόμη και χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος οι κατοικίες να έχουν κανονικά νερό με πίεση από τις «μάνες» δεξαμενές με φυσική ροή.
Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στις κατοικίες είναι αφανής. Οι καλωδιώσεις όλες είναι υπογειοποιημένες ώστε να μην οχλείται η εικόνα της μαγευτικής θέας του Αιγαίου από στύλους και σύρματα.
Αρχιτέκτονες: Χρόνης Λουλάκης, Γρηγορία Μπαλμπούζη
Πολιτικοί μηχανικοί: Βασίλης Κορωναίος, Βαγγέλης Φόρτωμας
Μηχανολόγος μηχ/κός: Γιάννης Παπαγρηγοράκης
Τοπογράφος μηχ/κός: Δημήτρης Μεγρέμης
Kατασκευή: Α & Β. Φόρτωμας
Διευθύνση A: Τ.Θ. 252, Σαμάκι - Τσακαλότρυπες, Τήνος 84200
Διευθύνση B: Δροσίνη 14 Κηφισιά, Αθήνα 14562
Κιν.: (+030) 690 682 2060